https://takamisushi.pl

KUCHNIA TAJSKA

Kuchnia tajska

Kuchnia tajska bazuje na naturalnym bogactwie przypraw i ziół. Ukształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej oraz indyjskiej, ale swój niepowtarzalny koloryt zawdzięcza również kontaktom z takimi krajami, jak Birma, Laos, Kambodża czy Malezja. Umiejętne łączenie lokalnych składników z tymi pochodzącymi z różnych zakątków świata pozwoliło na stworzenie wyjątkowej kompozycji smaków. Kuchnia tajska jest także zróżnicowana pod względem regionów, ale niezależnie od tendencji dominujących w każdym z nich, charakterystyczna dla niej jest dbałość o równowagę między pięcioma podstawowymi smakami – ostrym, słodkim, gorzkim, kwaśnym oraz słonym. Rezultatem jest powstanie egzotycznych kombinacji, które zachwycają feerią smaków.

    Zupa tom-kha z kurczakiem 〈with chicken〉

    17.00

    • na bazie mleka kokosowego, trawy cytrynowej i liści limonki z warzywami
      based on coconut milk, lemongrass and lime leaves with vegetables
    2 Categories

    Zupa tom-kha z tofu 〈vege with tofu〉

    15.00

    • na bazie mleka kokosowego, trawy cytrynowej i liści limonki z warzywami
      based on coconut milk, lemongrass and lime leaves with vegetables
    2 Categories

    Zupa tom-yum z krewetkami 〈with shrimps〉

    22.00

    • na bazie mleka kokosowego, trawy cytrynowej i liści limonki z warzywami oraz krewetkami
      based on coconut milk, lemongrass, lime leaves with vegetables and shrimps
    2 Categories

    Zupa tom-yum z tofu 〈vege with tofu〉

    15.00

    • na bazie mleka kokosowego, trawy cytrynowej i liści limonki z warzywami oraz tofu
      based on coconut milk, lemongrass, lime leaves with vegetables and tofu
    2 Categories

    Zupa miso z łososiem 〈with salmon〉

    17.00

    • tradycyjna japońska zupa z pasty miso z glonami wakame oraz łososiem
      traditional soybean soup with seaweed wakame and salmon
    2 Categories

    Zupa miso z tofu 〈vege with tofu〉

    15.00

    • tradycyjna japońska zupa z pasty miso z glonami wakame oraz tofu
      traditional soybean soup with seaweed wakame and tofu
    2 Categories

    Bulion rybny

    18.00

    • delikatny japoński bulion z łososiem, tuńczykiem i doradą z warzywami
      fish broth with salmon, tuna, bream and vegetables
    2 Categories

    Zupa won-ton z tajskimi pierożkami

    22.00

    • aromatyczna zupa z dużą ilością warzyw i tajskimi pierożkami
      aromatic soup with vegetables and thai dumplings
    2 Categories

    Tajski bulion z kurczaka

    20.00

    • rozgrzewający, aromatyczny rosół z kurczaka, z dużą ilością imbiru i tajskich przypraw
      thai broth with chicken with ginger and thai spices
    2 Categories

    Sałatka z krewetkami i mango

    37.00

    • krewetki grillowane w paście chilli, mango, mix sałat, marchewka julienne, piórka czerwonej cebuli, ogórek marynowany, prażone orzeszki ziemne i dressing ananasowo-limonkowy z kolendrą
      grilled shrimps in chilli paste, mango, mixed salad, julienne carrot, red onion feathers, pickled cucumber, roasted peanuts and pineapple-lime dressing with coriander

    Sernik matcha

    22.00

    2 Categories

    TAKAMI BOWL

    zapytaj obsługę i skomponuj sam.

    1 Category

    Sałatka z kurczakiem

    25.00

    sałata lolo bianco i lodowa, marchewka, kapusta czerwona, awokado,
    papryka, prażone orzeszki ziemne, polędwiczka z kurczaka w panko, sos
    sezamowy

    1 Category

    Makaron z cukinią

    25.00

    makaron, cukinia, mięta, cytryna

    1 Category

    Makaron z cukinią i łososiem

    29.00

    opcja z łososiem wędzonym metodą na ciepło

    1 Category

    Słodkie pierożki dim sum 6 szt

    18.00

    3 szt z nadzieniem z mlecznej czekolady i liczi
    3 szt z nadzieniem z białej czekolady z borówkami

    1 Category

    Zupa curry z kurczakiem

    20.00

    • na bazie mleka kokosowego i pasty curry z kurczakiem i warzywami, serwowana z piórkami czerwonej cebuli i plastrem limonki
      based on coconut milk and curry paste with chicken and vegetables, served with red onion feathers and a slice of lime
    2 Categories

    Zupa tom-kha z krewetkami 〈with shrimps〉

    22.00

    • na bazie mleka kokosowego, trawy cytrynowej i liści limonki z warzywami oraz krewetkami.
      based on coconut milk, lemongrass, lime leaves with vegetables  and  shrimps
    2 Categories

    Zupa tom-yum z kurczakiem 〈with chicken〉

    17.00

    • na bazie mleka kokosowego, trawy cytrynowej i liści limonki z warzywami oraz kurczakiem
      based on coconut milk, lemongrass, lime leaves with vegetables and chicken
    2 Categories

    Zupa z owoców morza

    25.00

    • omółki, krewetki, kalmary, ośmiornica, makaron ryżowy, grzyby mun, papryka, sambal
      mussels, shrimps, squid, octopus, rice noodles, mun mushrooms, pepper, sambal
    2 Categories

    Sałatka z grillowanym łososiem

    27.00

    • sałata, grillowany łosoś, warzywa, sos sezamowy
      grilled salmon, lettuce, vegetables, sesame dressing

    Sałatka wakame z łososiem

    25.00

    • algi wakame, łosoś surowy lub pieczony, cząstki pomarańczy, sos kabayaki
      wakame salad with raw or grilled salom, orange, kabayaki sauce

    Sałatka z kurczakiem w panko

    33.00

    • sałata lodowa, marchewka, kapusta czerwona, awokado, papryka, prażone orzeszki ziemne, polędwiczka z kurczaka w panko, sos sezamowy
      iceberg lettuce, carrot, red cabbage, avocado, pepper, roasted peanuts, panko chicken sirloin, chives, sesame sesame, seeds and sesame dressing

    Sałatka z marynowanych warzyw

    22.00

    • ogórek, tykwa, rzepa, biały prażony sezam, czarny sezam, sos kabayaki i sok ze świeżej pomarańczy
      cucumber, kanpyo, oshinko, roasted white sesame, black sesame, kabayaki sauce and fresh orange juice

    Makaron udon z kurczakiem i warzywami

    31.00

    • makaron udon, kurczak, warzywa w sosie ostrygowym
      udon noodles with stir-fried chicken, vegetalbles, with oyster sauce

    Padthai z tofu

    27.00

    • makaron ryżowy z warzywami i orzeszkami ziemnymi, jajkiem, tofu i szczypiorkiem w sosie padthai, do wyboru:
      stir- fried rice noodles with vegetables, egg, tofu, peanuts, and chives

    Padthai z kurczakiem

    30.00

    • makaron ryżowy z warzywami i orzeszkami ziemnymi, jajkiem, tofu i szczypiorkiem w sosie padthai
      stir- fried rice noodles with vegetables, egg, tofu, peanuts

    Padthai z krewetkami

    40.00

    • makaron ryżowy z warzywami i orzeszkami ziemnymi, jajkiem, tofu i szczypiorkiem w sosie padthai
      stir- fried rice noodles with vegetables, egg, tofu, peanuts

    Curry z tofu

    29.00

    • aromatyczne curry na bazie mleka kokosowego, liści limonki, trawy cytrynowej z warzywami, serwowane z ryżem jasminowym, kolory są odpowiednikiem ostrości dania.
      aromatic curry based on coconut milk, lime leaves,lemongrass with vegetables, served with jasmine rice.
    SKU: N/A.

    Curry z kurczakiem

    35.00

    • aromatyczne curry na bazie mleka kokosowego, liści limonki, trawy cytrynowej z warzywami, serwowane z ryżem jasminowym, kolory są odpowiednikiem ostrości dania.
      aromatic curry based on coconut milk, lime leaves,lemongrass with vegetables, served with jasmine rice.
    SKU: N/A.

    Curry z krewetkami

    43.00

    • aromatyczne curry na bazie mleka kokosowego, liści limonki, trawy cytrynowej z warzywami, serwowane z ryżem jasminowym, kolory są odpowiednikiem ostrości dania.
      aromatic curry based on coconut milk, lime leaves,lemongrass with vegetables, served with jasmine rice.
    SKU: N/A.

    deser lodowy

    19.00

    • zapytaj obsługę o dostepne smaki
      ask our staff about avilable flavours
    2 Categories

    banan w kokosowym panko

    19.00

    2 Categories

Produkty, używane w kuchni tajskiej

Tajska kuchnia jest bardzo zróżnicowana pod względem produktów i składników, szczególnie ze względu na dany region. Do najbardziej popularnych dodatków zalicza się mleko kokosowe, owoce morza, a także mięso wieprzowe i delikatne warzywa. Jednak niezależnie od regionu, głównym daniem jest zawsze ryż, który podawany jest z rozmaitymi dodatkami wzbogaconymi aromatycznymi przyprawami i ziołami. To dzięki nim dania zyskują intensywny smak i kolor oddziałując na zmysły.

Ciekawostki prosto z tajskiej kuchni

  • Zasada pięciu smakówMistrzowie kuchni tajskiej wykształcili swoje reguły komponowania posiłków. Główną z nich jest zasada pięciu
    smaków, według której powstaje niemalże każdy tajski posiłek. Dania powinny więc mieć w sobie ostrość, słodycz,
    gorycz, kwaśność oraz słoność.
  • Teorie dotyczące ostrości tajskiego jedzeniaPierwsza teoria mówi, że dodatek papryczek chilli, czosnku oraz imbiru ma pomagać wybijać bakterie, które łatwo
    mnożą się w upalnym klimacie Tajlandii. Inna twierdzi, że pod wpływem takiego jedzenia ciało się poci, a więc też
    chłodzi. Ostatnia teoria mówi o tym, że zawarta w chili kapsaicyna przyspiesza metabolizm, który zwalnia podczas
    upałów.
  • Tajskie curryCurry to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni tajskiej. Nazwę taką posiada również mieszanka przypraw
    składająca się z korzenia galangalu, świeżego chilli, trawy cytrynowej, skórki limonki, szalotki oraz świeżego
    czosnku. W wyniku połączenia wszystkich składników powstaje pasta, która w zależności od proporcji składników,
    może być zielona, czerwona bądź żółta.
  • Specyficzne, zaskakujące dodatki do potrawDo wielu potraw tajskich dodaje się cukier, nawet do tych pikantnych. W Tajlandii potrawy wzmacniane są również
    glutaminianem sodu, który powszechnie stosowany jest w kuchni azjatyckiej.
  • Metody przygotowywania jedzeniaW kuchni tajskiej zachowało się wiele tradycyjnych metod przygotowywania jedzenia, wśród których jest grillowanie
    warzyw, mięs czy owoców morza.
  • Nurt kuchni pałacowejWiele dań kuchni tajskiej wywodzi się z tradycji i sztuki eleganckiego serwowania oraz przystrajania potraw
    kwiatami lub pięknie wycinanymi warzywami, co określane jest nurtem kuchni pałacowej.
/* */