Kuchnia tajska
Kuchnia tajska bazuje na naturalnym bogactwie przypraw i ziół. Ukształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej oraz indyjskiej, ale swój niepowtarzalny koloryt zawdzięcza również kontaktom z takimi krajami, jak Birma, Laos, Kambodża czy Malezja. Umiejętne łączenie lokalnych składników z tymi pochodzącymi z różnych zakątków świata pozwoliło na stworzenie wyjątkowej kompozycji smaków. Kuchnia tajska jest także zróżnicowana pod względem regionów, ale niezależnie od tendencji dominujących w każdym z nich, charakterystyczna dla niej jest dbałość o równowagę między pięcioma podstawowymi smakami – ostrym, słodkim, gorzkim, kwaśnym oraz słonym. Rezultatem jest powstanie egzotycznych kombinacji, które zachwycają feerią smaków.
- na bazie mleka kokosowego, trawy cytrynowej i liści limonki z warzywami
based on coconut milk, lemongrass and lime leaves with vegetables - na bazie mleka kokosowego, trawy cytrynowej i liści limonki z warzywami
based on coconut milk, lemongrass and lime leaves with vegetables - na bazie mleka kokosowego, trawy cytrynowej i liści limonki z warzywami oraz krewetkami
based on coconut milk, lemongrass, lime leaves with vegetables and shrimps
- na bazie mleka kokosowego, trawy cytrynowej i liści limonki z warzywami oraz tofu
based on coconut milk, lemongrass, lime leaves with vegetables and tofu - tradycyjna japońska zupa z pasty miso z glonami wakame oraz łososiem
traditional soybean soup with seaweed wakame and salmon - tradycyjna japońska zupa z pasty miso z glonami wakame oraz tofu
traditional soybean soup with seaweed wakame and tofu - delikatny japoński bulion z łososiem, tuńczykiem i doradą z warzywami
fish broth with salmon, tuna, bream and vegetables - aromatyczna zupa z dużą ilością warzyw i tajskimi pierożkami
aromatic soup with vegetables and thai dumplings - rozgrzewający, aromatyczny rosół z kurczaka, z dużą ilością imbiru i tajskich przypraw
thai broth with chicken with ginger and thai spices - krewetki grillowane w paście chilli, mango, mix sałat, marchewka julienne, piórka czerwonej cebuli, ogórek marynowany, prażone orzeszki ziemne i dressing ananasowo-limonkowy z kolendrą
grilled shrimps in chilli paste, mango, mixed salad, julienne carrot, red onion feathers, pickled cucumber, roasted peanuts and pineapple-lime dressing with coriander - na bazie mleka kokosowego i pasty curry z kurczakiem i warzywami, serwowana z piórkami czerwonej cebuli i plastrem limonki
based on coconut milk and curry paste with chicken and vegetables, served with red onion feathers and a slice of lime - na bazie mleka kokosowego, trawy cytrynowej i liści limonki z warzywami oraz krewetkami.
based on coconut milk, lemongrass, lime leaves with vegetables and shrimps
- na bazie mleka kokosowego, trawy cytrynowej i liści limonki z warzywami oraz kurczakiem
based on coconut milk, lemongrass, lime leaves with vegetables and chicken
- omółki, krewetki, kalmary, ośmiornica, makaron ryżowy, grzyby mun, papryka, sambal
mussels, shrimps, squid, octopus, rice noodles, mun mushrooms, pepper, sambal - sałata, grillowany łosoś, warzywa, sos sezamowy
grilled salmon, lettuce, vegetables, sesame dressing - algi wakame, łosoś surowy lub pieczony, cząstki pomarańczy, sos kabayaki
wakame salad with raw or grilled salom, orange, kabayaki sauce - sałata lodowa, marchewka, kapusta czerwona, awokado, papryka, prażone orzeszki ziemne, polędwiczka z kurczaka w panko, sos sezamowy
iceberg lettuce, carrot, red cabbage, avocado, pepper, roasted peanuts, panko chicken sirloin, chives, sesame sesame, seeds and sesame dressing - ogórek, tykwa, rzepa, biały prażony sezam, czarny sezam, sos kabayaki i sok ze świeżej pomarańczy
cucumber, kanpyo, oshinko, roasted white sesame, black sesame, kabayaki sauce and fresh orange juice - makaron udon, kurczak, warzywa w sosie ostrygowym
udon noodles with stir-fried chicken, vegetalbles, with oyster sauce - makaron ryżowy z warzywami i orzeszkami ziemnymi, jajkiem, tofu i szczypiorkiem w sosie padthai, do wyboru:
stir- fried rice noodles with vegetables, egg, tofu, peanuts, and chives - makaron ryżowy z warzywami i orzeszkami ziemnymi, jajkiem, tofu i szczypiorkiem w sosie padthai
stir- fried rice noodles with vegetables, egg, tofu, peanuts - makaron ryżowy z warzywami i orzeszkami ziemnymi, jajkiem, tofu i szczypiorkiem w sosie padthai
stir- fried rice noodles with vegetables, egg, tofu, peanuts - aromatyczne curry na bazie mleka kokosowego, liści limonki, trawy cytrynowej z warzywami, serwowane z ryżem jasminowym, kolory są odpowiednikiem ostrości dania.
aromatic curry based on coconut milk, lime leaves,lemongrass with vegetables, served with jasmine rice. - aromatyczne curry na bazie mleka kokosowego, liści limonki, trawy cytrynowej z warzywami, serwowane z ryżem jasminowym, kolory są odpowiednikiem ostrości dania.
aromatic curry based on coconut milk, lime leaves,lemongrass with vegetables, served with jasmine rice. - aromatyczne curry na bazie mleka kokosowego, liści limonki, trawy cytrynowej z warzywami, serwowane z ryżem jasminowym, kolory są odpowiednikiem ostrości dania.
aromatic curry based on coconut milk, lime leaves,lemongrass with vegetables, served with jasmine rice. - zapytaj obsługę o dostepne smaki
ask our staff about avilable flavours
Zupa tom-kha z kurczakiem 〈with chicken〉
17.00zł
Zupa tom-kha z tofu 〈vege with tofu〉
15.00zł
Zupa tom-yum z krewetkami 〈with shrimps〉
22.00zł
Zupa tom-yum z tofu 〈vege with tofu〉
15.00zł
Zupa miso z łososiem 〈with salmon〉
17.00zł
Zupa miso z tofu 〈vege with tofu〉
15.00zł
Bulion rybny
18.00zł
Zupa won-ton z tajskimi pierożkami
22.00zł
Tajski bulion z kurczaka
20.00zł
Sałatka z krewetkami i mango
37.00zł
Sernik matcha
22.00zł
TAKAMI BOWL
zapytaj obsługę i skomponuj sam.
Sałatka z kurczakiem
25.00zł
sałata lolo bianco i lodowa, marchewka, kapusta czerwona, awokado,
papryka, prażone orzeszki ziemne, polędwiczka z kurczaka w panko, sos
sezamowy
Makaron z cukinią
25.00zł
makaron, cukinia, mięta, cytryna
Makaron z cukinią i łososiem
29.00zł
opcja z łososiem wędzonym metodą na ciepło
Słodkie pierożki dim sum 6 szt
18.00zł
3 szt z nadzieniem z mlecznej czekolady i liczi
3 szt z nadzieniem z białej czekolady z borówkami
Zupa curry z kurczakiem
20.00zł
Zupa tom-kha z krewetkami 〈with shrimps〉
22.00zł
Zupa tom-yum z kurczakiem 〈with chicken〉
17.00zł
Zupa z owoców morza
25.00zł
Sałatka z grillowanym łososiem
27.00zł
Sałatka wakame z łososiem
25.00zł
Sałatka z kurczakiem w panko
33.00zł
Sałatka z marynowanych warzyw
22.00zł
Makaron udon z kurczakiem i warzywami
31.00zł
Padthai z tofu
27.00zł
Padthai z kurczakiem
30.00zł
Padthai z krewetkami
40.00zł
Curry z tofu
29.00zł
Curry z kurczakiem
35.00zł
Curry z krewetkami
43.00zł
deser lodowy
19.00zł
banan w kokosowym panko
19.00zł
Produkty, używane w kuchni tajskiej
Tajska kuchnia jest bardzo zróżnicowana pod względem produktów i składników, szczególnie ze względu na dany region. Do najbardziej popularnych dodatków zalicza się mleko kokosowe, owoce morza, a także mięso wieprzowe i delikatne warzywa. Jednak niezależnie od regionu, głównym daniem jest zawsze ryż, który podawany jest z rozmaitymi dodatkami wzbogaconymi aromatycznymi przyprawami i ziołami. To dzięki nim dania zyskują intensywny smak i kolor oddziałując na zmysły.
Ciekawostki prosto z tajskiej kuchni
- Zasada pięciu smakówMistrzowie kuchni tajskiej wykształcili swoje reguły komponowania posiłków. Główną z nich jest zasada pięciu
smaków, według której powstaje niemalże każdy tajski posiłek. Dania powinny więc mieć w sobie ostrość, słodycz,
gorycz, kwaśność oraz słoność. - Teorie dotyczące ostrości tajskiego jedzeniaPierwsza teoria mówi, że dodatek papryczek chilli, czosnku oraz imbiru ma pomagać wybijać bakterie, które łatwo
mnożą się w upalnym klimacie Tajlandii. Inna twierdzi, że pod wpływem takiego jedzenia ciało się poci, a więc też
chłodzi. Ostatnia teoria mówi o tym, że zawarta w chili kapsaicyna przyspiesza metabolizm, który zwalnia podczas
upałów. - Tajskie curryCurry to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni tajskiej. Nazwę taką posiada również mieszanka przypraw
składająca się z korzenia galangalu, świeżego chilli, trawy cytrynowej, skórki limonki, szalotki oraz świeżego
czosnku. W wyniku połączenia wszystkich składników powstaje pasta, która w zależności od proporcji składników,
może być zielona, czerwona bądź żółta. - Specyficzne, zaskakujące dodatki do potrawDo wielu potraw tajskich dodaje się cukier, nawet do tych pikantnych. W Tajlandii potrawy wzmacniane są również
glutaminianem sodu, który powszechnie stosowany jest w kuchni azjatyckiej. - Metody przygotowywania jedzeniaW kuchni tajskiej zachowało się wiele tradycyjnych metod przygotowywania jedzenia, wśród których jest grillowanie
warzyw, mięs czy owoców morza. - Nurt kuchni pałacowejWiele dań kuchni tajskiej wywodzi się z tradycji i sztuki eleganckiego serwowania oraz przystrajania potraw
kwiatami lub pięknie wycinanymi warzywami, co określane jest nurtem kuchni pałacowej.