Kuchnia tajska
Kuchnia tajska bazuje na naturalnym bogactwie przypraw i ziół. Ukształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej oraz indyjskiej, ale swój niepowtarzalny koloryt zawdzięcza również kontaktom z takimi krajami, jak Birma, Laos, Kambodża czy Malezja. Umiejętne łączenie lokalnych składników z tymi pochodzącymi z różnych zakątków świata pozwoliło na stworzenie wyjątkowej kompozycji smaków. Kuchnia tajska jest także zróżnicowana pod względem regionów, ale niezależnie od tendencji dominujących w każdym z nich, charakterystyczna dla niej jest dbałość o równowagę między pięcioma podstawowymi smakami – ostrym, słodkim, gorzkim, kwaśnym oraz słonym. Rezultatem jest powstanie egzotycznych kombinacji, które zachwycają feerią smaków.
- duże krewetki w japońskim cieście tempura, serwowane z majonezem chilli
- zielona fasolka sojowa o lekko słodkim i orzechowym smaku, serwowana z kryształkami soli
- siekana polędwica z łososia podawana z porem, kaparami, pieprzem
cytrynowym i sosem sojowym - aromatyczna kremowa zupa na bazie tajskiego bulionu, pasty tom-kha, mleka kokosowego, trawy cytrynowej i liści limonki z warzywami oraz kurczakiem
- aromatyczna kremowa zupa na bazie tajskiego bulionu, pasty tom-kha, mleka kokosowego, trawy cytrynowej i liści limonki z warzywami oraz tofu
- aromatyczna kremowa zupa na bazie tajskiego bulionu, pasty tom-yum, mleka kokosowego, trawy cytrynowej i liści limonki z warzywami z krewetkami
- aromatyczna kremowa zupa na bazie tajskiego bulionu, pasty tom-yum, mleka kokosowego, trawy cytrynowej i liści limonki z warzywami oraz tofu
- tradycyjna japońska zupa z pasty miso z glonami wakame i łososiem
- tradycyjna japońska zupa z pasty miso z glonami wakame i tofu
- delikatny japoński bulion z łososiem, tuńczykiem i doradą z warzywami
- aromatyczna zupa z dużą ilością warzyw i tajskimi pierożkami
- rozgrzewający, aromatyczny rosół z kurczaka, z dużą ilością imbiru i tajskich przypraw
- makaron udon, kurczak, warzywa, grzyby moon i shitake w sosie ostrygowym
- makaron ryżowy z warzywami i orzeszkami ziemnymi w sosie padthai oraz tofu
- makaron ryżowy z warzywami i orzeszkami ziemnymi w sosie padthai oraz kurczakiem
- makaron ryżowy z warzywami i orzeszkami ziemnymi w sosie padthai oraz krewetkami
- aromatyczne curry na bazie mleka kokosowego, z liśćmi limonki, trawą cytrynową, warzywami, grzybami moon oraz shitake. Serwowane z ryżem. Kolory są odpowiednikiem ostrości dania
- aromatyczne curry na bazie mleka kokosowego, z liśćmi limonki, trawą cytrynową, warzywami, grzybami moon oraz shitake. Serwowane z ryżem. Kolory są odpowiednikiem ostrości dania
- aromatyczne curry na bazie mleka kokosowego, z liśćmi limonki, trawą cytrynową, warzywami, grzybami moon oraz shitake. Serwowane z ryżem. Kolory są odpowiednikiem ostrości dania
- krewetki grillowane w paście chilli, mango, mix sałat, marchewka julienne, piórka czerwonej cebuli, świeży ogórek, prażone orzeszki ziemne i dressing ananasowo-limonkowy z kolendrą
- słodki, kleisty ryż na bazie mleka kokosowego z mango

Krewetki w tempurze 3 szt.
25.00zł

Fasolka edameme
15.00zł

Tatar z łososia
33.00zł

Zupa tom-kha z kurczakiem
16.00zł

Zupa tom-kha z tofu
14.00zł

Zupa tom-yum z krewetkami
20.00zł

Zupa tom-yum z tofu
14.00zł

Zupa miso z łososiem
16.00zł

Zupa miso z tofu
12.00zł

Bulion rybny
16.00zł

Zupa won-ton z tajskimi pierożkami
18.00zł

Tajski bulion z kurczaka
17.00zł

Smażony ryż z warzywami i jajkiem
25.00zł

Makaron udon z kurczakiem i warzywami
28.00zł

Padthai z tofu
25.00zł

Padthai z kurczakiem
28.00zł

Padthai z krewetkami
40.00zł

Curry z tofu
28.00zł

Curry z kurczakiem
32.00zł

Curry z krewetkami
43.00zł

Sałatka z krewetkami i mango
37.00zł

Słodki ryż z mango
13.00zł
Produkty, używane w kuchni tajskiej
Tajska kuchnia jest bardzo zróżnicowana pod względem produktów i składników, szczególnie ze względu na dany region. Do najbardziej popularnych dodatków zalicza się mleko kokosowe, owoce morza, a także mięso wieprzowe i delikatne warzywa. Jednak niezależnie od regionu, głównym daniem jest zawsze ryż, który podawany jest z rozmaitymi dodatkami wzbogaconymi aromatycznymi przyprawami i ziołami. To dzięki nim dania zyskują intensywny smak i kolor oddziałując na zmysły.
Ciekawostki prosto z tajskiej kuchni
- Zasada pięciu smakówMistrzowie kuchni tajskiej wykształcili swoje reguły komponowania posiłków. Główną z nich jest zasada pięciu
smaków, według której powstaje niemalże każdy tajski posiłek. Dania powinny więc mieć w sobie ostrość, słodycz,
gorycz, kwaśność oraz słoność. - Teorie dotyczące ostrości tajskiego jedzeniaPierwsza teoria mówi, że dodatek papryczek chilli, czosnku oraz imbiru ma pomagać wybijać bakterie, które łatwo
mnożą się w upalnym klimacie Tajlandii. Inna twierdzi, że pod wpływem takiego jedzenia ciało się poci, a więc też
chłodzi. Ostatnia teoria mówi o tym, że zawarta w chili kapsaicyna przyspiesza metabolizm, który zwalnia podczas
upałów. - Tajskie curryCurry to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni tajskiej. Nazwę taką posiada również mieszanka przypraw
składająca się z korzenia galangalu, świeżego chilli, trawy cytrynowej, skórki limonki, szalotki oraz świeżego
czosnku. W wyniku połączenia wszystkich składników powstaje pasta, która w zależności od proporcji składników,
może być zielona, czerwona bądź żółta. - Specyficzne, zaskakujące dodatki do potrawDo wielu potraw tajskich dodaje się cukier, nawet do tych pikantnych. W Tajlandii potrawy wzmacniane są również
glutaminianem sodu, który powszechnie stosowany jest w kuchni azjatyckiej. - Metody przygotowywania jedzeniaW kuchni tajskiej zachowało się wiele tradycyjnych metod przygotowywania jedzenia, wśród których jest grillowanie
warzyw, mięs czy owoców morza. - Nurt kuchni pałacowejWiele dań kuchni tajskiej wywodzi się z tradycji i sztuki eleganckiego serwowania oraz przystrajania potraw
kwiatami lub pięknie wycinanymi warzywami, co określane jest nurtem kuchni pałacowej.