https://takamisushi.pl

KUCHNIA TAJSKA

Kuchnia tajska

Kuchnia tajska bazuje na naturalnym bogactwie przypraw i ziół. Ukształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej oraz indyjskiej, ale swój niepowtarzalny koloryt zawdzięcza również kontaktom z takimi krajami, jak Birma, Laos, Kambodża czy Malezja. Umiejętne łączenie lokalnych składników z tymi pochodzącymi z różnych zakątków świata pozwoliło na stworzenie wyjątkowej kompozycji smaków. Kuchnia tajska jest także zróżnicowana pod względem regionów, ale niezależnie od tendencji dominujących w każdym z nich, charakterystyczna dla niej jest dbałość o równowagę między pięcioma podstawowymi smakami – ostrym, słodkim, gorzkim, kwaśnym oraz słonym. Rezultatem jest powstanie egzotycznych kombinacji, które zachwycają feerią smaków.

    Krewetki w tempurze 3 szt.

    25.00

    • duże krewetki w japońskim cieście tempura, serwowane z majonezem chilli

    Fasolka edameme

    15.00

    • zielona fasolka sojowa o lekko słodkim i orzechowym smaku, serwowana z kryształkami soli

    Tatar z łososia

    33.00

    • siekana polędwica z łososia podawana z porem, kaparami, pieprzem
      cytrynowym i sosem sojowym

    Zupa tom-kha z kurczakiem

    14.00

    • aromatyczna kremowa zupa na bazie tajskiego bulionu, pasty tom-kha, mleka kokosowego, trawy cytrynowej i liści limonki z warzywami oraz kurczakiem
    2 Categories

    Zupa tom-kha z tofu

    12.00

    • aromatyczna kremowa zupa na bazie tajskiego bulionu, pasty tom-kha, mleka kokosowego, trawy cytrynowej i liści limonki z warzywami oraz tofu
    2 Categories

    Zupa tom-yum z krewetkami

    18.00

    • aromatyczna kremowa zupa na bazie tajskiego bulionu, pasty tom-yum, mleka kokosowego, trawy cytrynowej i liści limonki z warzywami z krewetkami
    2 Categories

    Zupa tom-yum z tofu

    12.00

    • aromatyczna kremowa zupa na bazie tajskiego bulionu, pasty tom-yum, mleka kokosowego, trawy cytrynowej i liści limonki z warzywami oraz tofu
    2 Categories

    Zupa miso z łososiem

    12.00

    • tradycyjna japońska zupa z pasty miso z glonami wakame i łososiem
    2 Categories

    Zupa miso z tofu

    10.00

    • tradycyjna japońska zupa z pasty miso z glonami wakame i tofu
    2 Categories

    Bulion rybny

    13.00

    • delikatny japoński bulion z łososiem, tuńczykiem i doradą z warzywami
    2 Categories

    Zupa won-ton z tajskimi pierożkami

    15.00

    • aromatyczna zupa z dużą ilością warzyw i tajskimi pierożkami
    2 Categories

    Tajski bulion z kurczaka

    14.00

    • rozgrzewający, aromatyczny rosół z kurczaka, z dużą ilością imbiru i tajskich przypraw
    2 Categories

    Smażony ryż z warzywami i jajkiem

    25.00

      Makaron udon z kurczakiem i warzywami

      28.00

      • makaron udon, kurczak, warzywa, grzyby moon i shitake w sosie ostrygowym

      Padthai z tofu

      25.00

      • makaron ryżowy z warzywami i orzeszkami ziemnymi w sosie padthai oraz tofu

      Padthai z kurczakiem

      28.00

      • makaron ryżowy z warzywami i orzeszkami ziemnymi w sosie padthai oraz kurczakiem

      Padthai z krewetkami

      40.00

      • makaron ryżowy z warzywami i orzeszkami ziemnymi w sosie padthai oraz krewetkami

      Curry z tofu

      28.00

      • aromatyczne curry na bazie mleka kokosowego, z liśćmi limonki, trawą cytrynową, warzywami, grzybami moon oraz shitake. Serwowane z ryżem. Kolory są odpowiednikiem ostrości dania
      SKU: N/A.

      Curry z kurczakiem

      32.00

      • aromatyczne curry na bazie mleka kokosowego, z liśćmi limonki, trawą cytrynową, warzywami, grzybami moon oraz shitake. Serwowane z ryżem. Kolory są odpowiednikiem ostrości dania
      SKU: N/A.

      Curry z krewetkami

      43.00

      • aromatyczne curry na bazie mleka kokosowego, z liśćmi limonki, trawą cytrynową, warzywami, grzybami moon oraz shitake. Serwowane z ryżem. Kolory są odpowiednikiem ostrości dania
      SKU: N/A.

      Sałatka z krewetkami i mango

      37.00

      • krewetki grillowane w paście chilli, mango, mix sałat, marchewka julienne, piórka czerwonej cebuli, świeży ogórek, prażone orzeszki ziemne i dressing ananasowo-limonkowy z kolendrą

      Słodki ryż z mango

      13.00

      • słodki, kleisty ryż na bazie mleka kokosowego z mango
      2 Categories

    Produkty, używane w kuchni tajskiej

    Tajska kuchnia jest bardzo zróżnicowana pod względem produktów i składników, szczególnie ze względu na dany region. Do najbardziej popularnych dodatków zalicza się mleko kokosowe, owoce morza, a także mięso wieprzowe i delikatne warzywa. Jednak niezależnie od regionu, głównym daniem jest zawsze ryż, który podawany jest z rozmaitymi dodatkami wzbogaconymi aromatycznymi przyprawami i ziołami. To dzięki nim dania zyskują intensywny smak i kolor oddziałując na zmysły.

    Ciekawostki prosto z tajskiej kuchni

    • Zasada pięciu smakówMistrzowie kuchni tajskiej wykształcili swoje reguły komponowania posiłków. Główną z nich jest zasada pięciu
      smaków, według której powstaje niemalże każdy tajski posiłek. Dania powinny więc mieć w sobie ostrość, słodycz,
      gorycz, kwaśność oraz słoność.
    • Teorie dotyczące ostrości tajskiego jedzeniaPierwsza teoria mówi, że dodatek papryczek chilli, czosnku oraz imbiru ma pomagać wybijać bakterie, które łatwo
      mnożą się w upalnym klimacie Tajlandii. Inna twierdzi, że pod wpływem takiego jedzenia ciało się poci, a więc też
      chłodzi. Ostatnia teoria mówi o tym, że zawarta w chili kapsaicyna przyspiesza metabolizm, który zwalnia podczas
      upałów.
    • Tajskie curryCurry to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni tajskiej. Nazwę taką posiada również mieszanka przypraw
      składająca się z korzenia galangalu, świeżego chilli, trawy cytrynowej, skórki limonki, szalotki oraz świeżego
      czosnku. W wyniku połączenia wszystkich składników powstaje pasta, która w zależności od proporcji składników,
      może być zielona, czerwona bądź żółta.
    • Specyficzne, zaskakujące dodatki do potrawDo wielu potraw tajskich dodaje się cukier, nawet do tych pikantnych. W Tajlandii potrawy wzmacniane są również
      glutaminianem sodu, który powszechnie stosowany jest w kuchni azjatyckiej.
    • Metody przygotowywania jedzeniaW kuchni tajskiej zachowało się wiele tradycyjnych metod przygotowywania jedzenia, wśród których jest grillowanie
      warzyw, mięs czy owoców morza.
    • Nurt kuchni pałacowejWiele dań kuchni tajskiej wywodzi się z tradycji i sztuki eleganckiego serwowania oraz przystrajania potraw
      kwiatami lub pięknie wycinanymi warzywami, co określane jest nurtem kuchni pałacowej.
    /* */