KUCHNIA TAJSKA

KUCHNIA TAJSKA

Kuchnia tajska

Kuchnia tajska bazuje na naturalnym bogactwie przypraw i ziół. Ukształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej oraz indyjskiej, ale swój niepowtarzalny koloryt zawdzięcza również kontaktom z takimi krajami, jak Birma, Laos, Kambodża czy Malezja. Umiejętne łączenie lokalnych składników z tymi pochodzącymi z różnych zakątków świata pozwoliło na stworzenie wyjątkowej kompozycji smaków. Kuchnia tajska jest także zróżnicowana pod względem regionów, ale niezależnie od tendencji dominujących w każdym z nich, charakterystyczna dla niej jest dbałość o równowagę między pięcioma podstawowymi smakami – ostrym, słodkim, gorzkim, kwaśnym oraz słonym. Rezultatem jest powstanie egzotycznych kombinacji, które zachwycają feerią smaków.

Produkty, używane w kuchni tajskiej

Tajska kuchnia jest bardzo zróżnicowana pod względem produktów i składników, szczególnie ze względu na dany region. Do najbardziej popularnych dodatków zalicza się mleko kokosowe, owoce morza, a także mięso wieprzowe i delikatne warzywa. Jednak niezależnie od regionu, głównym daniem jest zawsze ryż, który podawany jest z rozmaitymi dodatkami wzbogaconymi aromatycznymi przyprawami i ziołami. To dzięki nim dania zyskują intensywny smak i kolor oddziałując na zmysły.

Ciekawostki prosto z tajskiej kuchni

  • Zasada pięciu smaków

    Mistrzowie kuchni tajskiej wykształcili swoje reguły komponowania posiłków. Główną z nich jest zasada pięciu
    smaków, według której powstaje niemalże każdy tajski posiłek. Dania powinny więc mieć w sobie ostrość, słodycz,
    gorycz, kwaśność oraz słoność.

  • Teorie dotyczące ostrości tajskiego jedzenia

    Pierwsza teoria mówi, że dodatek papryczek chilli, czosnku oraz imbiru ma pomagać wybijać bakterie, które łatwo
    mnożą się w upalnym klimacie Tajlandii. Inna twierdzi, że pod wpływem takiego jedzenia ciało się poci, a więc też
    chłodzi. Ostatnia teoria mówi o tym, że zawarta w chili kapsaicyna przyspiesza metabolizm, który zwalnia podczas
    upałów.

  • Tajskie curry

    Curry to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni tajskiej. Nazwę taką posiada również mieszanka przypraw
    składająca się z korzenia galangalu, świeżego chilli, trawy cytrynowej, skórki limonki, szalotki oraz świeżego
    czosnku. W wyniku połączenia wszystkich składników powstaje pasta, która w zależności od proporcji składników,
    może być zielona, czerwona bądź żółta.

  • Specyficzne, zaskakujące dodatki do potraw

    Do wielu potraw tajskich dodaje się cukier, nawet do tych pikantnych. W Tajlandii potrawy wzmacniane są również
    glutaminianem sodu, który powszechnie stosowany jest w kuchni azjatyckiej.

  • Metody przygotowywania jedzenia

    W kuchni tajskiej zachowało się wiele tradycyjnych metod przygotowywania jedzenia, wśród których jest grillowanie
    warzyw, mięs czy owoców morza.

  • Nurt kuchni pałacowej

    Wiele dań kuchni tajskiej wywodzi się z tradycji i sztuki eleganckiego serwowania oraz przystrajania potraw
    kwiatami lub pięknie wycinanymi warzywami, co określane jest nurtem kuchni pałacowej.
/* */